Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση πολιτικών αρχηγών για το πρόβλημα της διαφάνειας Aναζήτηση βάσει τίτλου 

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών θα ζητήσει σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα της διαφάνειας, το οποίο ο πρωθυπουργός συνδέει με την ανάταξη της οικονομίας. Μιλώντας χθες στο Υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισε «απειλή» για την εθνική κυριαρχία το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι απαιτείται για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις πολιτικές που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά δεν μπορούν να συνεχιστούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης», σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ, Αντώνης Σαμαράς και χαρακτήρισε αστειότητες τα περί απειλών κατά της εθνικής μας κυριαρχίας.
«Ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν και τραυματίζουν τις θέσεις της χώρας σε όλα τα εθνικά μας μέτωπα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Ενημέρωση περί ασφαλιστικού

Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας για τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ασφαλιστικό. Σχεδιάζεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία τριών ασφαλιστικών Ταμείων, για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, κοινή βασική σύνταξη για όλους και σύνδεση των παροχών με τις εισφορές. Ο υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως θα υπάρξουν δομικές αλλαγές, όπως κοινή βασική σύνταξη και σύνδεση των παροχών με τις εισφορές. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα θιγούν τα δικαιώματα ειδικών ομάδων εργαζομένων.
«Θέλουμε να απενοχοποιηθεί ο διάλογος. Σαφώς και έχουμε διαφορετικές απόψεις. Έχουμε τις μεγαλύτερες εισφορές σε όλη την Ευρώπη και τις λιγότερες απολαβές» τόνισε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. «Όπως είπα και στον υπουργό, εάν η ανεργία δεν σταματήσει να καλπάζει, το ασφαλιστικό δεν θα λυθεί» πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.
«Εμείς έχουμε περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου να υποβάλουμε τις δικές μας προτάσεις. Μέχρι τότε εκτιμώ ότι ο καθένας θα έχει τις δικές του εκτιμήσεις. Τον τελικό, πάντως, λόγο θα έχει η κυβέρνηση» δήλωσε επίσης στον ΑΝΤ1 ο επιστημονικός σύμβουλος ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Ρωμανιάς. «Βασικό ερώτημα» τόνισε «είναι ποιο θα είναι το ύψος της βασικής σύνταξης. Είναι το θέμα των τριών ταμείων που θα γίνει βέβαια σε βάθος χρόνου, αλλά γεννάται το ερώτημα τί θα γίνει με τους τωρινούς ασφαλισμένους σε αυτά τα ταμεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου