Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΣΜΟΣ / ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ / Λουτρό αίματος στο κέντρο της ΒαγδάτηςΠέντε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκαν την Τρίτη στην Βαγδάτη με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 127 άνθρωποι και να τραυματιστούν 448,σύμφωνα με ένα νεότερο απολογισμό, σε μία επιχείρηση που φέρει τα χαρακτηριστικά της Αλ Κάιντα.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ημέρα που ο πρόεδρος της χώρας όρισε την 6η Μαρτίου 2010 ως την ημέρα της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών, κρίσιμων για το μέλλον του Ιράκ. Θα είναι οι δεύτερες μετά από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν το 2003.
Πέντε αυτοκίνητα, από τα οποία τα τέσσερα οδηγούσαν καμικάζι, εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα στις 10:25 τοπική ώρα σε τέσσερα σημεία της Βαγδάτης, καταστρέφοντας τρία κυβερνητικά γραφεία, μία οδική σήραγγα και πλήττοντας μία αστυνομική περίπολο, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Τουλάχιστον 127 άτομα σκοτώθηκαν και 448 τραυματίστηκαν», ανέφερε πηγή στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί εάν η έκρηξη στην κεραία του υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή Αλ Νάχντα ήταν επίθεση αυτοκτονίας.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι επικράτησε πανικός στους δρόμους που γέμισαν από αίματα και ανθρώπινα μέλη. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο σε μία σειρά εκρήξεων σκοτώθηκαν 155 άτομα και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε μία σειρά «ειδεχθών τρομοκρατικών επιθέσεων» στην Βαγδάτη και υποστήριξε ότι αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση του Ιράκ. Η Σουηδία, που ασκεί το εξάμηνο αυτό την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, στην ανακοίνωσή της εκφράζει την συμπάθειά της προς τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων που είχαν στόχο μία αγορά και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση προς «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εργαστούν για ένα σταθερό και δημοκρατικό περιβάλλον».
«Έντονα καταδικάζει» και ο Λευκός Οίκος τις επιθέσεις στη Βαγδάτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Προεδρίας Ρόμπερτ Γκιμπς. «Καταδικάζουμε έντονα τη βία», ανέφερε ο κ. Γκιμπς, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Την έντονη καταδίκη του για τις αιματηρές επιθέσεις εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες».
Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, σε συλλυπητήρια επιστολή του που απευθύνει στον ιρακινό ομόλογό του Τζαλάλ Ταλαμπανί, καταδίκασε τις «βάρβαρες» βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, που προκάλεσαν τουλάχιστον 127 νεκρούς.
Αλλά και η Βρετανία με τη σειρά της καταδίκασε τις «επονείδιστες» επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη, διαβεβαιώνοντας πως αυτές δεν πρόκειται να υποσκάψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου